среда, 3. август 2016.

DEPRESIJA - TUGA




     Depresiju možemo definisati kao bolest raspoloženja koja zahvata i misli i telo.U intenzivnijem stanju, osoba procenjuje da je izgubila smisao života. Najčešće će osoba tada imati negativnu sliku sebe, sveta i svoje budućnosti. To osećanje može biti izazvano nekim trenutnim neuspehom, ali ga osoba produbljuje time što se seća svih loših odluka koje je dónela, i svega što će joj potvrditi sliku koju trenutno ima o sebi. Osoba koja je u stanju depresije funkcioniše po principu “samoispunjavajućeg proročanstva", i informacije iz okoline koje prima su isključivo potvrda da ona nije dobra i da ne vredi. Pohvala ili neki kompliment koji joj okolina upućuje se odbija o nju bez imalo šanse da poveruje ili makar promisli o tome. Često osoba ovo stanje pokušava da prekine autodestruktivnim načinima jer je emocija veoma jaka i neprijatna. Praktično, osoba je prezaokupljena sobom, negativnim predstavama o sebi, pati od samosažaljenja i samookrivljavanja.
Psihoterapija nudi pomoć u prevladavanju ovog negativnog stanja. Pre svega da smanji intenzitet i da tu emociju preobrazi u emociju tuge. 






     Tuga je normalno osećanje na izvesne negativne događaje. Tačnije,radi se o sniženom raspoloženju koje vremenom prestaje bez potrebe da se radi na njenom prevazilaženju. Javlja se u situacijama kada izgubimo nešto što je za nas bilo od velike važnosti i značaja.
Zašto je tuga zdrava negativna emocija, i zašto je prvi korak prevođenje depresije u tugu?
Zato što je osoba u stanju tuge spremna da sagleda i pozitivne i negativne aspekte gubitka ili neuspeha i da o njima razmišlja na objektivan način. U stanju je da svoje mogućnosti iskoristi u cilju samopomoći i spremna je da traga za pozitivnim podsticajima.

Нема коментара:

Постави коментар