четвртак, 4. август 2016.

BES-NEZADOVOLJSTVO




    BES i NEZADOVOLJSTVO nastaju u situacijama kada smo frustrirani, u situacijama kršenja i prekoračenja lična pravila i kada je naše samopoštovanje ugroženo.
Besna osoba nije u stanju da promeni viđenje sebe kao apsolutno ispravnog a drugog kao apsolutno neispravnog. Tada nismo u stanju da realno sagledamo tačku gledišta druge osobe i sve tumačimo kao omalovažavanje i diskreditovanje nas od strane tih drugih. Bes, takođe, daje lažno osećanje pravičnosti i energije, i često kulminira agresivnim ponašanjem (verbalnim ili fizičkim). Ishod besnog ponašanja vodi problemima u komunikaciji, a samim tim se raspiruje ili učvršćuje slika o nepravednom svetu u koji se mi ne uklapamo.





     Nezadovoljstvo osoba oseća kada procenjuje da neka druga osoba ne vrednuje dovoljno njene životne navike, ali je u stanju da sagleda tačku gledišta te druge osobe. Spremna je da proispituje i da razmišlja o motivima i namerava onog drugog i zna da i svoje stavove mora da proispita i prilagodi.

    Osnovna razlika između ove dve emocije je u tome što je nezadovoljna osoba u stanju da traži, ali ne uz apsolutističke zahteve (TI MORAŠ da promeniš...), promene u ponašanju druge osobe i da i sebe i svoje stavove izrazi u dijalogu sa drugima. Besna osoba to ne može... 
Bes izaziva velike probleme i ima kumulativne neželjene efekte koje se odražavaju i na fizičko zdravlje... Moguće je ublažiti ga dok je još uvek samo negativna nezdrava emocija, pa zašto da to i ne učinimo?

Нема коментара:

Постави коментар