понедељак, 8. август 2016.

STID -ŽALJENJE




     STID je emocija koja se pojavljuje najčešće kada je nešto sramno otkriveno pred drugima i kada postoji mogućnost da osoba bude podcenjena zbog toga. Osoba tada precenjuje i sramnost tih otkrivenih podataka ali i stepen zainteresovanosti okoline za taj sadržaj. Dok se osoba nalazi u ovoj emociji ona pribegava izolaciji od drugih, u cilju očuvanja samopoštovanja koje je prilično poljuljano u tom trenutku. Takođe, upravo zbog samopoštovanja koje je nestabilno može da napada verbalno druge ljude ne bi li se zaštitila.
ŽALJENJE je manje disfunkcionalna emocija od stida. Osoba je svesna da se nešto sramno otkrilo o njoj pred drugima ali je u stanju da sagleda i racionalno promisli i o važnosti tih informacija i o lošim posledicama kojima može biti izložena. ŽALJENJE NE BLOKIRA PONAŠANJE!




     Često možemo čuti da se osećanje stida vrednuje u društvu i okruženju, ali je važno sagledati kakve posledice on ostavlja na naše psihičko zdravlje. Možemo u tim situacijama osetiti emociju koja je odgovarajuća za trenutak ali nas ne parališe i ne ugrožava.

Нема коментара:

Постави коментар